I due Foscari    Giuseppe Verdi

Company:Nationale Reisopera
2006, Netherlands tour
Director:Monique Wagemakers
Set Designer:John Otto
Costume Designer:Rien Bekkers
Lighting Designer:Mimi Jordan Sherin
Conductor:Vasily Petrenko

Click here to download a pdf file with reviews for this production
Click here to download a pdf file with interviews for this production

Reviews:

 • I due Foscari: Vroege Verdi als Griekse tragedie

  Decorontwerper John Otto en regisseuse Monique Wagemakers verbeelden dat conceptueel en esthetisch perfect door een Grieks amfitheater ondersteboven het podium te hangen. Het toneelbeeld is licht en wit, maar het effect is dreigend en beklemmend. Fascinerend is dat aanzicht van dat steeds in een andere stand gezette amfitheater en daarmee van het noodlot telkens wisselt ... De voorstelling concentreert zich vrijwel zonder uiterlijke handeling puur op dat onafwendbare noodlot.

  NRC Handelsblad, Kasper Jansen

 • I due Foscari is een oogstrelende productie

  Het pleit voor regisseur Monique Wagemakers dat ze niet in de val trapte en dat het thema actualiseerde. Het spreekt voor zich. Haar regie overtuigt door de kracht van de eenvoud.

  Algemeen Dagblad, Oswin Schneeweisz

 • Monique Wagemakers houdt het bij een sobere en gestileerde enscenering in een abstract klassiek eenheidsdecor van John Otto ... Het beeld is ontleend aan een theatermaquette die Mariano Fortuny in 1912 heeft gemaakt voor D’Annunzio. Blauwe mantels vormen het water en verwijzen de vogelmaskers naar carnaval en commedia dell’arte. Voor het overige is de gestileerde regie geconcentreerd op de dramatische handeling.

  De Telegraaf, Eddie Vetter

 • De Nationale Reisopera presenteerde zaterdag een mooi uitziende enscenering van ‘I due Foscari’. Prachtig is het decor van John Otto en prachtig zijn de kostuums van Rien Bekkers. Monique Wagemakers zette dit drama duidelijk op het toneel. Net als haar ‘Rigoletto’ regie voor de Nederlandse Opera laat Wagemakers laat de onverzettelijke mannengroep in strakke formaties over het toneel bewegen. ... het levert mooie en functionele plaatjes op.

  Trouw, Peter van der Lint

 • Regisseuse Monique Wagemakers, die het stuk voor de Nationale Reisopera op de planken heeft gezet, moet er een flinke kluif aan gehad hebben ... verdriet, wraak, standvastigheid en verbittering komen samen in een smeltkroes, en dan blijkt dat de Nationale Reisopera het toch bij het rechte eindheeft gehad met zijn keus voor deze vrijwel vergeten Verdi.

  Volkskrant, Frits van der Waa

 • net zoals in haar vorige ensceneringen is zij in I due Foscari in haar theatrale middelen trefzeker en duidelijk. De kernachtigheid en concentratie van de enscenering vinden aansluiting in de muziek ... meteen word duidelijk dat de belangrijkste personages allemaal slachtoffers zijn van ongebreidelde machtsuitoefening ... zo loopt veel in deze als totaal krachtige, kernachtige productie stuk op de ontoereikende prestaties van enkele zangers.

  De Gelderlander, Aad van der Ven

 • Het is Monique Wagemakers na het grote succes van Peter Grimes opnieuw gelukt een pakkend voorstelling voor de Reisopera te maken. Haar middelen zijn eenvoudig, maar effectief.

  Het Financiële Dagblad, Jurjen Vis

Other Productions

Ariadne auf Naxos   Carmen   Een Ziel van Hout   Fidelio   I due Foscari   Il Barbiere di Siviglia   Il matrimonio segreto   Katibu di Shon   La Traviata   La voix humaine   Lucia di Lammermoor   Lulu   Madama Butterfly   Peter Grimes   Rigoletto   Tristan und Isolde   Un Ballo in Maschera