Een Ziel van Hout    Robert Heppener

Company:Holland Festival in co-production with NPS/film version for television
1998, Westergasfabriek, Amsterdam
Director:Monique Wagemakers
Set Designer:Misjel Vermeiren
Conductor:Ed Spanjaard

Director for Television: Jellie Dekker

Virtual Art Direction: Harry Scheurs


Click here to download a pdf file with reviews for this production
Click here to download a pdf file with interviews for this production


Youtube links:
Reviews:

 • Ragfijne verklanking van de geboorte van het zingen, Een Ziel van Hout, de eerste opera van Robert Heppener, beleefde gisteravond zijn succesvolle première op de openingsavond van het Holland Festival. Het is een co-productie met de NPS, zodat ook radio en tv het stuk uitzenden.

  NRC, Ernst Vermeulen

 • Harmonie wint het bij Heppener van techniek

  In Een Ziel van Hout verplaatsen zangers zich met enkele stappen van het podium naar een virtuele, uit de computer getoverde wereld. Een kunstje? Ja, natuurlijk, maar in dit geval leidt het wel degelijk tot kunst. 

  De acteerprestaties komen in de regie van Monique Wagemakers en Jellie Dekker in een heel bijzonder licht te staan. De passages die zich in de natuur afspelen zijn namelijk gesitueerd in een video-decor, een combinatie van echte natuuropnamen en computersimulaties in 3D, waarin de zangers vanuit een registratiekamer live worden overgebracht. De supermooie beelden contrasteren dramatisch met de summier aangeduide 'realiteit' op het podium, maar toch weten Wagemakers en Dekker, met Heppeners muziek als bindmiddel, die twee werelden tot eenheid te smeden. Niet de techniek is het grootste wonder van deze voorstelling, maar de harmonieuze samenwerking tussen kunstenaars uit zulke uiteenlopende disciplines.

  Volkskrant, Frits van der Waa

 • Heppeners Sprookje is van een gruwzame soort

  Heppener meende een montverdiaanse favola in musica te hebben geschreven ..., maar kreeg van de regisseurs Monique Wagemakers en Jellie Dekker een high-tech multimediaal muziekdrama, met virtual reality, chroma-key en live-projecties. Een Ziel van Hout speelt zich op twee niveaus af ... .

  Een Ziel van Hout is niet meer een sprookje, zij het van een gruwzame soort, met als centraal thema 'de slechtheid van de mens' (Heppener), 'de waan van de werkelijkheid' (Wagemakers) dan wel 'de menselijke groei' (Dekker).

  Het Parool, Erik Voermans

 • Virtuele herten bevolken gruwelijke sprookjesopera

  Ook voor televisie-regisseuse Jellie Dekker was de aanloop naar deze 'interactieve' productie een nieuwe ervaring en een groot avontuur. In intensieve samenwerking met opera-regisseuse Monique Wagemakers gingen ze de uitdaging aan om de uitvering van deze opera op een zeer oorspronkelijke wijze gestalte te geven.

  In de enscenering van Wagemakers en Dekker speelt het surrealistische en sprookjesachtige zich grotendeels af in het virtuele decor, terwijl de meer realistische scènes op de gewone toneelvloer plaatsvinden.

  Trouw, Kees Arntzen

 • Opera-debuut van 72 jarige

  Met de opera Een Ziel van Hout, die tijden het komende Holland Festival in première gaat, voegt Robert Heppener het zijne toe aan een gestaag groeiende reeks Nederlandstalige Opera's.


Other Productions

Ariadne auf Naxos   Carmen   Een Ziel van Hout   Fidelio   I due Foscari   Il Barbiere di Siviglia   Il matrimonio segreto   Katibu di Shon   La Traviata   La voix humaine   Lucia di Lammermoor   Lulu   Madama Butterfly   Peter Grimes   Rigoletto   Tristan und Isolde   Un Ballo in Maschera