La Traviata    Giuseppe Verdi

Company:Nationale Reisopera
2003, 2008 & 2012, Netherlands tour
Director:Monique Wagemakers
Set Designer:John Otto
Costume Designer:Rien Bekkers
Lighting Designer:Reinier Tweebeeke
Conductor:Jaap van Zweden (2003) / Mark Shanahan (2008) / Robbert van Steijn (2012)

Click here to download a pdf file with reviews for this production
Click here to download a pdf file with interviews for this production


Youtube links:


Reviews:

 • Wondertje van ingetogen schoonheid

  De nieuwe productie van Verdi's La Traviata, waarmee de Nationale Reisopera het seizoen opent, is een wondertje van ingetogen schoonheid ... De nadruk ligt op het innerlijke drama van de hoofdpersonen. In de omgeving die gedomineerd wordt door frivole feesten, werkt die intieme sfeer als een fascinerend contrast. ... Monique Wagemakers tekende voor de regie die de decadentie in de mondaine negentiende-eeuwse kringen het volle pond geeft. Tegelijkertijd verwijst zij met subtiele middelen naar het einde van de euforie.

  ... Wagemakers’ regie sluit prachtige aan bij de fijnzinnige en tegelijkertijd gedreven muzikale interpretatie van Jaap van Zweden.

  De Telegraaf, Bela Luttmer

 • ... nu is er de bij de Nationale Reisopera, een opzienbarende nieuwe productie van La Traviata van regisseuse Monique Wagemakers, waarbij Jaap van Zweden het orkest van het Oosten dirigeert ... Wagemakers demonstreert in een grote greep, die La Traviata in een historische 19de-eeuwse sfeer neerzet als een zwarte kroniek van de dood ... Monique Wagemakers tekent de gevoelige detaillering van het dubbele leed met hartverscheurende effecten ... vooral de scene tussen Violetta en de oude Germont zorgt voor betraande ogen ...

  NRC Handelsblad, Kasper Jansen

 • door te kiezen voor langwerpige, rechtopstaande spiegels als permanent decorstuk, accentueert het regieteam de breekbaarheid van de schijnwereld, waarin het verhaal zich afspeelt. ... de regie van Monique Wagemakers, die zich juist concentreert op de mentale processen. Wagemakers kruipt in het arme hoofdje van Violetta.

  Trouw, Kees Arntzen

 • Monique Wagemakers heeft deze Verdi toegevoegd aan haar reeks succesvolle ensceneringen, waaronder, ook bij de Nationale Reisopera, Beethovens Fidelio en Brittens Peter Grimes. Net zoals in Fidelio werkt zij hier samen met Jaap van Zweden.

  Haagse Courant, Aad ven der Ven

Other Productions

Ariadne auf Naxos   Carmen   Een Ziel van Hout   Fidelio   I due Foscari   Il Barbiere di Siviglia   Il matrimonio segreto   Katibu di Shon   La Traviata   La voix humaine   Lucia di Lammermoor   Lulu   Madama Butterfly   Peter Grimes   Rigoletto   Tristan und Isolde   Un Ballo in Maschera